Startups

Finansiering och bidrag för startups

Finansiering och bidrag för startups

När man ska ordna en startup för att prova en företagsidé kan det vara lite klurigt att finansiera den i början. Men det finns faktiskt flera olika möjligheter att ta hjälp av som delägare i startupen. Här tar vi upp några av dem.

Sponsring

Ett av de kanske allra vanligaste sätten att finansiera en startup på är att söka sponsring. Kanske finns det andra företag som kan ha nytta av startupens idé, tjänster eller liknande och då kan sponsring fungera bra. Det behöver inte vara stora belopp utan i en uppstart är både små belopp, personal och fysisk hjälp högt värderad. Många gånger kan det vara så att sponsoren vill finnas med på ett eller annat sätt i startupen. Kanske är det som delägare, kanske vill denne bara ha med reklam i en broschyr eller liknande. Det är sådant som måste undersökas.

Bidrag

Det finns också en hel del bidrag att söka som även startup kan ta del av. Ett exempel kan vara att kontakta arbetsförmedlingen och se vad som erbjuds där. Om man är arbetslös kan det finnas bidrag som låter en starta ett företag och prova idéer där. Beroende på vad startupen ska syssla med kan det också finnas bidrag att söka hos tidningar, länsstyrelsen, jordbruksverket eller andra svenska myndigheter.

Finansiera på egen hand

Det sista alternativet är att finansiera startupen på egen hand. Det kan till exempel röra sig om att man använder sparpengar eller tar ett lån för att få ihop ett tillräckligt stort kapital. Det kan vara bra att vara flera stycken som delar på kostnaderna och ansvaret, annars kan man riskera en hel del och som privatperson kan det bli svårt att betala tillbaka eventuella lån med mera om det sedan visar sig att startupens idé inte höll, eller att produkter och tjänster inte är så eftertraktade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *