Blogg

Den svenska startupen Furhat Robotics börjar sälja social robot

Den svenska startupen Furhat Robotics börjar sälja social robot

Nu kan det verka som att tiden snart är kommen. Alltså den tiden då människor snart inte kommer att behöva varandra längre, utan robotar kan sköta allt. Men hur ska det fungera? Finns det några tester? Det gör det, ska det visa sig.

Hos furhat robotics har det utvecklats en social robot som både kan prata, visa känslor och höra. Roboten kan också skapas och programmeras just för att uppfylla vissa individers behov av den. Ganska imponerande, men kanske också lite farligt, eller?

Är roboten en säkerhetsrisk?

Många menar att det såklart måste vara fantastiskt att kunna ersätta människors sällskap med en robot. Äldreboenden, vissa yrken och kanske även i hemmet skulle man kunna ha nytta av roboten. Men andra menar också att den här typen av robot skulle kunna vara en säkerhetsrisk. Vad kan roboten göra om den får ett fel i programmeringen, kan man verkligen lita på att den kan göra vissa arbeten med samma känslighet som en människa, och ersätter den verkligen det mänskliga sällskapet? Allt det här är frågor som inte har något svar ännu. Det märks att det här med robotar är en sak som bara ligger i sina startgropar.

När det gäller säkerhet i övrigt då? Det talas om att främmande makter och stater kan avlyssna våra telefoner och liknande. Hur ska det då gå med en robot som kanske får sköta känsliga uppgifter? Kan vem som helst komma åt dem? En sådan sak som tystnadsplikt, hur ska det fungera?

Nej, det här med robotar låter bra, men det behöver nog studeras mer. Precis som när man ska starta upp ett företag krävs det att krafterna bakom verkligen sätter sig ner och diskuterar och tar upp alla eventuella problem och svårigheter som finns. Först då kan man nog börja ta planerna om robotar på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *